Hjem På med turskoene

På med turskoene

På med turskoene

Vil du ut på tur, har du kommet til rett sted! I Søgne, Greipstad og Finsland finner du et mylder av turløyper. Noen korte og avslappende andre tyngre og lengre! De fleste turløyper er merket og forklart på ut.no. Nettstedet foreslår forskjellige valg for området der du befinner deg.

Søgne og Songdalen Orienteringsklubb har også gitt ut flere turkart og informasjon om ulike turer. Disse er å få kjøpt i bokhandel og bensinstasjon i Søgne.

Noen av våre mest populære løyper i Søgne er Linnåsen, Dronningruta, Tjomsevannet, Kvernhusvannet, Eidsveden, Spjotheia, Monsøya, Kapelløya, Søgneskiltet, Svennsheia, Holmensheia og Årosveden.

I Greipstad finner du Trobbevann, Barnevandrerstien (Nodeland-Kristiansand), Postveien, Rossevann, Grundetjønn, Brulihei og Bukksteinen.

I Finsland kan du gå fine turer som Nordmannsveien og Barnevandrerstien (Konsmo-Laudal).

Riktig god tur!

punhdpwozekqrsp80jg3

Linnåsen

Varden på Linnåsen, 232 moh., er et fantastisk utsiktspunkt. Her ser du havet fra Kristiansandsområdet i øst til Mandalsregionen i vest. Fra Søgne har du ni veivalg når du skal gå til Linnåsen. Alle er presentert på ut.no, som Linnåsen (1) til Linnåsen (9). Alle løypene er blå-merket. Det er vanlig å velge en løype inn til Linnåsen og en annen tilbake. Denne løypa starter ved Tangvall skole. Ta til venstre før tennisbanene, der Stemveien krysser bekken og går foran husrekka. Ta til høyre når du kommer til skogsbilveien og kryss over E39. Der skogsbilveien deler seg, tar du til høyre opp bakkene til Gloppa. Fra Gloppa følger løypa opparbeidet sti i variert skogsterreng. Den siste bakken opp til varden har enkelte bratte partier. (Sammen med Linnåsen (4) er dette det vanligste løypevalget.) Kilde: Ut.no. Se kart på ut.no.

155780563 10157737330426316 6954282244951685958 n

Årosveden

Årosveden, 73 moh., er et yndet utfartssted med en fantastisk utsikt utover skjærgården i Søgne. Stien opp er merket fra Krossnesveien. Det er ca 400m til toppen. Fra gammelt av var vedene viktige for å varsle andre når en fiende truet landet. Da ble det satt fyr på veden som signal til neste vede i kjeden. Det var Håkon den Gode som innførte systemet i Norge på 960-tallet. I 1808 ble bålet erstattet av ”Den optiske telegraf” som gjorde at detaljerte meldinger kunne formidles landet rundt. På veien opp går stien gjennom et diabasfelt, et område med ”firkantede” stein. Diabas er en finkornig, mørk bergart som i steinalderen ble brukt som råstoff til steinøkser. Mange av steinøksene som er funnet i Søgne er laget av dette lokale råstoffet. Kilde: Ut.no. Se kart på ut.no.

Skjermbilde 2021 05 24 kl. 23.57.25

Kapelløya

Den ca 800m lange turstien binder sammen Verftet og friarealene i Olavsundet med grillplasser, jorder, teltplasser, sandstrand og med Claus Ørntofts berømte skulptur ”Innadvent stranding”. Stien er fantastisk. Noen steder henger den nærmest i fjellveggen og krysser kløfter med flotte broer med smijernsrekkverk. God utsikt, spesielt fra toppen. Kapelløya har navnet fordi det har stått et kapell her på 1600-1700-tallet, sannsynligvis på det sørligste jordet på øya. Syd for kapellet var en gravplass for sjøfolk og lik som drev i land. Kilde: Ut.no. Se kart på ut.no.

186297469 185487110101802 6825636361900561410 n

Holmensheia

Vil du se fjord og fjell og himmel over Søgne, da bør du ta deg en tur til Holmensheia (172 m.o.h). Like før du ankommer Trysfjorden, ta av ved skiltet «Eikestøl». Etter en drøy kilometer tar du av ved «Kleivsetveien». Etter noen hundre meter ser du den gamle Rideveien (Postveien) komme ned på høyre side fra Eikestøl. Litt lenger borte er munningen av Kleivsetvannet. Der er det parkeringsplass, oppbygd sandstrand, benker og stupebrett. Omtrent fra benkene går der en sti sørover. Ta den, snart ser du ei ny bro over en liten bekk og litt senere ei større og flott bro over den gamle demningen. Fra denne ser du 25 meter lenger mot nord de opprinnelige brokarene til Rideveien. Etter noen få meter opp en skrent, kommer du inn på denne veien og følger den et godt stykke inntil du møter en traktorvei opp til venstre. Derfra er det vel en snau kilometer ut til toppen av Holmensheia. Kilde: Jostein Andreassen

Bilde 5 1

Asylet, Birkelid

«Utsikten mot øst er imponerende. Man ser broen fra Rosselandsveien over Songdalselva til Birkelid, Volleberg og åsryggene utover mot Vågsbygd og sydøstover mot Søgne. Et lite stykke før toppen er det også god utsikt mot Farvannet i nordlig retning.»

Turbeskrivelse finner du her!

60745042 547558092317017 863250208794319051 n

Donevannet

Gå vestover langs fylkesveien og følg skiltingen og blåmerkingen langs vannet mot Roligheda som er en del av naturskolen. Hele løypa er merket fram til du igjen kommer ut på fylkesveien. Ved Roligheda er det rester etter en husmannsplass som var bebodd til utpå 1700- tallet. Her er også en tilrettelagt leirplass. Gå videre mot nord og se Skomagernibben nedenfra. (Skomager-nibben: Et sagn forteller at en dødsdømt skomaker kunne bli fri dersom han kunne sitte på det høye, spisse fjellet og sy et par sko. Det så ut til at han skulle klare det, men han mistet nåla da han skulle sy det siste stinget. Han lente seg framover for å fange nåla, mista fotfestet, ramla utfor fjellet og døde.) Kilde: Ut.no. Se kart på ut.no.

Bilde dykk

Strandstien

Fra der stien/veien begynner bør en ta seg en tur ut på moloen sør for småbåthavna for å nyte skulpturene i sjøkanten ved Høllesanden. Høllesanden er en populær, langgrunn sandstrand, spesielt hyggelig for barn. Høllen strandsti er spektakulær der den henger i fjellet utover Søgneelva. Det er benker enkelte steder ved stien og den er belyst. Kryss Søgneelva langs Årosveien og gå utover sandbankene på østsida av elva, her ender du opp ved Åros Feriesenter. Det er flere veier som fører tilbake til Høllen. Bortsett fra der løypa kommer til Åros Feriesenter, er løypa også egnet for rullestolbrukere. Kilde: Ut.no. Se kart på ut.no.

i284571214434091328. szw1280h1280

Olavsdalen

Den ca 800m lange turstien binder sammen Verftet og friarealene i Olavsundet med grillplasser, jorder, teltplasser, sandstrand og med Claus Ørntofts berømte skulptur ”Innadvent stranding”. Stien er fantastisk. Noen steder henger den nærmest i fjellveggen og krysser kløfter med flotte broer med smijernsrekkverk. God utsikt, spesielt fra toppen. Kapelløya har navnet fordi det har stått et kapell her på 1600-1700-tallet, sannsynligvis på det sørligste jordet på øya. Syd for kapellet var en gravplass for sjøfolk og lik som drev i land. Kilde: Ut.no. Se kart på ut.no.

IMG 4392

Svensheia

Turen starter ved sommerkafeen i Helleviga. Derfra følges kyststien til Romsviga. Så ut på FV456 og noen hundre meter på denne, før bratt stigning opp på Svensheia. Her er det fantastisk utsikt over skjærgården. Følg blåmerket sti forbi Skomagerkniben og ned til leirplassen i Roligheda. Deretter forbi Paulines heller og langs Donevannet tilbake til parkeringsplassen i Helleviga. Kilde: Ut.no. Se kart på ut.no.

DSC 0089 1

Spjotheia

Griller og benker. Egen lavvo som man sitte i dersom værgudene ikke spiller på lag, eller sågar hvis man vil overnatte, og litt lenger ned i lia et eget toalettanlegg. Velforeningen har rett og slett laget en drømmeplass på Spjotheia, Søgnes høyeste punkt.

Turbeskrivelse finner du her!

DSCN1301

Uvår

Uvår er en liten øygruppe lengst vest i Søgneskjærgården i Kristiansand kommune. Mest kjent er hovedøyen Indre Uvår som under nesten alle værforhold er en godt beskyttet uthavn. Området er brukt til hummerfiske og kilenotfiske etter laks i flere hundre år, fra ca. 1850 har var det fiskevær for oppsitterne på gården Stausland i Søgne.

Turbeskrivelsen finner du her!