Det ble på mange vis et travelt år for Songvaar Fyrs Venner i 2021. Store oppussingsprosjekter ble gjennomført, og antall gjestedøgn ble bra til tross for pandemien.
Av Ivar Eidsaa
– I Songvaar Fyrs Venner er vi nok en gang med planleggingen av en ny sesong på Songvår Fyrstasjon og håper at vi vil se mange av våre venner – og andre gjester, i løpet av året, sier Geir Smebøle i Songvaar Fyrs Venner i årets første nyhetsbrev som nå er sendt ut.
– Vi håper og tror at vi gradvis skal komme over i en normalsituasjon hvor vi kanskje må lære oss å leve med en smittesituasjon i overskuelig fremtid. Vi har gjennom de to siste årene etablert gode smitteverntiltak på fyrstasjon. Vi kjenner ikke til at det har vært smitte på Songvår Fyr, sier Smebøle.
Artikkelen fortsetter under bildet.
To fyrhelger i vår
Arbeidet med å gjøre stasjonen utleieklar starter opp i februar/mars og Smebøle sier fyrvennene har planlagt to fyrhelger til dette – en i mars og en i april.
– Songvår Fyr kan leies på ukedager og helger fra og med 1.april. Dersom noen ønsker å leie tidligere kan dette også avtales, men da er det ikke sikkert at alt er helt klart, men renholdet vil være ferdig. Vår utleieansvarlig Rolf Brandtenborg, sitter klar for å ta imot reservasjonene. Han treffes på tlf. 957 22 806, opplyser Smebøle.
– Vi ønsker å takke alle dere som har støttet oss i 2021 enten det er som betalende støttemedlem, leverandør av varer og tjenester, gjennom dugnadsarbeide, vertskap, Kystverket, Norsk Fyrhistorisk Forening og ikke minst vår gode bankforbindelse Søgne og Greipstad Sparebank, fortsetter han.
Årsmøtet i Songvaar Fyrs Venner avholdes tirsdag 3. mars 2022 kl 1800, i kafeen på Søgne Gamle Prestegård. Saker som ønskes behandlet på årsmøtet må styret ha mottatt innen 15. februar 2022.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Lyktehuset totalrestaurert
Etter fire års planlegging fikk venneforeningen i høst totalrestaurert lyktehuset i funkisfyret. Fasadeentreprenøren AS som stod for utførelsen gjorde i følge Smebøle en fantastisk jobb under krevende værforhold.
– Etter fire ukers arbeide kunne vi rett før jul ta ned det midlertidige byggverket rundt lykta og det dukket opp et lyktehus som er like flott som når det var nytt for 71 år siden, sier han.
Usikre
Året startet med stigende smitte og sterke restriksjoner og man var usikre på hvordan dette skulle gå, men når utsiktene for å reise utenlands er små så øker lysten på å ferie i Norge. Venneforeningen fikk tidlig mange bestillinger på overnattinger både fra bedrifter, organisasjoner og privatpersoner. Ønsket om å være fyrverter var også stort og man måtte dessverre takke nei til flere av dem som ønsket dette.
– Vi fikk noen kanselleringer på forsommeren da noen grupper var større enn det som var tillatt. Utover dette hadde vi et godt utleie gjennom sommeren. Vi hadde fyrvertskap fra midten av juni til midten av august, sier han.
Flere overnattingsdøgn
– Vi hadde 275 betalende overnattingsdøgn i 2021, 120 overnattingsdøgn med vertskap og 50 overnattingsdøgn i forbindelse med fyrhelger og dugnader, utdyper han.
. Vi har til sammen hatt 150 turer ut til fyret i forbindelse med ulike gjøremål og 42 ildsjeler har deltatt ute på fyrstasjonen eller på land.
Et viktig kulturminne
På vårparten ble Songvaar Fyrs Venner kontaktet av et barnebarn av fyrvokter Fidje (1981 – 1987) som lurte på om venneforeningen var interessert i kontorpulten han hadde tatt over og brukt på fyret. Dette takket man selvsagt ja til og pulten er nå restaurert og på plass i gallerirommet, som var fyrvokterens kontor.
Som mange har lagt merke til på venneforeningens Facebook-side, har man over tid hatt et nært og godt samarbeide med Søgne Dykkerklubb. Her stiller Venneforeningen med båtførere når klubben er ute og rydder havbunnen for «spøkelseredskaper».
Under disse dykkene finner man også mye søppel som; båtvrak, bildekk, båtbatterier, gressklippere, tørketromler og mye annet. Søgne Dykkerklubb er den dykkerklubben i Norge som tar opp flest forlatte redskaper og de passerte 1.200 stykker i 2021.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Film på NRK
– Vi gjør dette som en dugnadsjobb og dykkerklubben hjelper oss med inspeksjon og reparasjoner av moringer og tauverk i havna på Songvår. I høst hadde vi også et samarbeidsprosjekt med Venneforening for Kaltand Fyr, Søgne Dykkerklubb og Farsund Undervannsklubb. Vi ryddet da havbunnen flere steder i skjærgården i Farsund, blant annet rundt Katland Fyr. Her ble det også god fangst og det ble også tid til sosialt samvær denne helgen, sier Geir Smebøle.
Norsk Tipping på Hamar hadde hørt om dette samarbeidet og sendt sitt filmteam fra Fabelaktiv AS for å lage en reportasje om samarbeidet og rydding av havbunnen. Opptakene ble gjort i november og filmen ble sendt under Extratrekningen i NRK 23. november 20211. Vil du se denne på denne så klikk deg inn på linken: Extra – 23. november 2021 – NRK TV
Trykk på linken (trykk på Ctrl og klikk på musa) spol frem til 7 min og 50 sek.
Hva som er blitt gjort i 2021:
Vi har gjennom dugnadsinnsats fra flere av våre fyrverter fått bygd opp nye trapper fra fyret og ned til østbukta (badebukta vår).
Vi har lagt nye gulvbelegg på 3 soverom, kjøkkenet i hovedhuset og i stua på fjøset.
Vi har fjernet løs murpuss – pusset på nytt og malt opp funkisfyret.
Vi har reparert trappene og gangbanen fra sjøbua og opp til fyret.
Vi har rustpikket og malt alle de røde rekkverkene.
Malt trapperommet i hovedhuset.
Ferdigstilt avdeling av sjøbua.
Med hjelp fra Kystverkets supportskip OV Ryvingen har vi lagt ned 2 nye moringer til fortøyningsfestene våre.
Startet arbeide med å klargjøre kjellerrom i Funkisfyret for utstillingen «Skipsforlis ved Songvårøyene»
Montert nytt solcelleanlegg i Funkisfyret og lagt til rette for 12 volt belysning i gallerirommene.
Rednings/badestige på brygga ved sjøbua.
Pakket 30 sekker med ved på Bragdøya og kjørt dette til Songvår Fyr.
Ferdigstilt gjerde på bryggekanten.
Mye flekkmaling på alle bygningene.
Hjulpet Fasadeentreprenøren AS og Kystverket med transport til og fra fyret under restaurering av linsehuset.
Vært medhjelpere under 2 sommerkonserter i uteamfiet ved Søgne Gamle Prestegård.
Vinterstengt fyrstasjonen
Vask av lakener, håndklær og gardiner som er tatt på land.