En vakker søndag var det tid for en tur lengst øst i Søgne. Her er det et spennende område og fine stier. Fra Berge, Berje som mange sier, fulgte vi grusveien til Roligheda innerst ved Donevannet. Her er det muligheter for leirslagning med gapahuk, osv.
Av Jostein Andreassen
Nær veien her, mellom fire steiner, er det en gang meislet et tydelig kors i fjellet. Om dette fins en legende eller en historie om to tjuringer (gjetere) som kom i slåsskamp, hvorav begge døde. Dette har folkeminnegranskeren Peter Lunde fortalt om, se turboka ”God Tur”, side 96.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Herfra gikk vi videre en sti opp til Svensheia, med et ”navigeringsfyr” for flytrafikken. Her oppe i nesten 120 meter er det en fantastisk utsikt over kysten.
Artikkelen fortsetter under bildet.
På veien var vi oppe på Skomagerknibben, en bratt fjelltopp som det knytter seg legender til, likeledes nedenfor helt ved vannet fins en kjempestor sprekk i fjellet som ei jente ved navn Tarjerd skal ha forårsaket, derav navnet Targjerdspennet. Den er anslagsvis 5 x 15 meter, bedømt fra den andre siden av Donevannet. Om disse, se oppslaget ”Sagn i Søgne i boka ”Alt om Søgne”.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Paulines heller
Vi gikk så nedover mot Langenesveien. Oppe i heia her står en stor oppreist bauta fra Nøytralitetsvakta under 1. verdenskrig med mange navn innmeislet. En hytteruin fra denne tida fins også.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det ble så en vandring på asfalten forbi Romsviga til vi tok inn stien langs Donevannet igjen til Roligheda. Her støtte vi på Paulines heller. Ei dame ved navn Pauline Cecilia Christoffersdatter Romsviga (d. 1909) skal ha bodd her i sommerhalvåret. Hun gikk bl.a. rundt og bakte lefser for folk (se ”God tur”, side 97). Dette var lite grann om Søgne i øst.