Sørlandets Matfestival har utviklet seg til å bli en av Kristiansands og Sørlandets største festivaler. Torsdag 11., fredag 12. og lørdag 13. juli inviterer Svend Åge Lauvrak fra Søgne til nye festdager på Torvet i Kristiansand.
Av Ivar Eidsaa
– Planleggingen er i full gang. Vi håper og tror årets utgave av Sørlandets Matfestival skal bli den beste vi noensinne har invitert til, sier Svend Åge Lauvrak der han sitter på det som må omtales som arrangementets festivalkontor fra eget hjem i Stokkelandsåsen på Langenes.
Sørlandets Matfestival ble arrangert i Kristiansand for første gang sommeren 2019. Svend Åge Lauvrak var spent på om konseptet ville så an.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ville lage folkefest
– Vi mente Sørlandet manglet en egen matfestival, noe de største byene i Norge allerede hadde, og med veldig gode resultater i form av en stor folkefest og god atmosfære, og med rammen disse hadde skapt rundt mat og kultur, forklarer han.
Det gikk over all forventning. Lauvrak hadde et håp om 5.000 gjester. Det kom likegodt 17.000 besøkende! Det gjorde at Sørlandets Matfestival allerede da kunne konkurrere om å være en av de virkelig store festivalene i Sørlandets hovedstad sommerstid.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi ble veldig overrasket over at det kom 17.000 besøkende på Øvre Torv. Vi mente at det så absolutt ville være mulig å jobbe videre med konseptet. Men det som så veldig lovende ut, fikk seg en solid stopp, minnes han.
30.000 besøkende!
Covid slo inn over verden. Det meste ble stengt ned. Festivalen for 2020 ble avlyst, noe som ble alle festivaler og kulturtilbud til del.
– Det ødela mye. I mars 2022 fikk vi beskjed om at vi kunne arrangere Sørlandets Matfestival på nytt, da det strenge smittevernregimet ikke lenger gjaldt. Vi var godt spente, jeg må innrømme det, på hvordan 2022-utgaven av festivalen ville bli, forklarer han.
Til fjorårets festival kom det likegodt opp mot 30.000 besøkende! Festivalen hadde nærmest doblet seg i forhold til besøkstallene for 2019, første året som festivalen ble arrangert.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det var eventyrlige besøkstall, og gav oss gode forutsetninger til å gå i gang med å planlegge en ny festival for 2024, sier Lauvrak.
God økonomi
Avgjørende for å kunne gjennomføre en god festival, er en god økonomi i bunn slik at arrangøren har muligheter til å kunne satse.
I så måte har Sørlandets Matfestival lykkes god. Søgne og Greipstad Sparebank er inne som generalpartner. Sørlandschips, Radission BLU, Sørlandskjøkken og StillasFag er inne som partnere. Det gir forutsigbarhet og trygghet i planleggingen og for gjennomføringen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Han streker kraftig under at Sørlandets Matfestival skal være en festival for alle, for både barn, unge, voksne og eldre. Det skal være noe å oppleve og ikke minst smake på som kan falle i smak hos alle aldersgrupper, i de mange streefoodbodene som blir plassert på Øvre Torv.
Mange utstillere
Der Sørlandets Matfestival hadde 60 utstillere i 2019, var det enda noen flere i fjor, og så langt har pågangen vært stor fra bedrifter, matprodusenter og andre som ønsker å være med som utstillere til årets festival.
– På Sørlandets Matfestival anno 2024 vil de besøkende kunne nyte alt fra sjømat til spekemat, prisvinnende oster, bakevarer, de herligste kaker, hjemmelaget sjokolade, gelato iskrem og mye mer.
På Nedre Torv blir også de beste lokale produsentene av gin og øl med, hvor gjestene får mulighet til å smake på ekte og godt lokalt håndverk. Bryggeriteltet vil være plassert midt på Nedre Torv under festivalen.
Konkurranser blir det mange av, deriblant en chilikonkurranse med kåring av Sørlandetts chilimester. Det blir konkurranser for store og småog ikke minst MYE god musikk.
Det blir gratiskonsert med Onsdagsbandet. Lexus Leverpostei skal opptre, og det blir Best of the 80`s med Cir.Cuz.