Utstillingen VÅR VRÅ – Unge Sørlandskunstnere med Veronica Lund, Aasa Gravdahl, Åsne Tunheim og Simon Fredland, er en utstilling av fire kunstnere i startfasen av sin kunstneriske karriere. Alle kunstnerne kommer fra Søgne, Kristiansand eller er bosatt i området. I VÅR VRÅ utforskes mange ulike kunstneriske teknikker som maleri, tegning, keramikk og digitalkunst. Utstillingen som går frem til 23. april, åpner i Galleri Fjøset på Søgne gamle prestegård søndag 26. mars.
Tittelen VÅR VRÅ kan tolkes på forskjellige måter. Ordet «vrå» kan defineres som noe bortgjemt, en krok, i hjernen eller et sjelsliv. I denne utstillingen vil tittelen derfor spille på de fire kunstnernes personlige tanker, perspektiver og idéer, både i og om egen kunst. Tittelen VÅR VRÅ hentyder til hver av kunstnernes personlige og særegne kunstneriske uttrykksform, som samlet i Galleri Fjøset danner deres vrå – VÅR VRÅ.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Veronica Lund (f.1997) er født og oppvokst i Kristiansand og studerer ved Kunsthøgskolen i Oslo, Bachelor i Materialbasert Kunst avd. Grafikk og Tegning. Hun har fra tidligere utdanning i Visuell Kunst- og Formidling ved Universitet i Agder. De siste årene har hun jobbet innenfor kunstformidling og montering ved Kristiansand Kunsthall, og jobber i dag som formidler ved Norsk Billedhuggerforening i Oslo ved siden av studiene. Hun er i ferd med å fullføre sin bachelorgrad på Kunsthøyskolen i Oslo (KHiO) og jobber for tiden mot avgangsutstilling og eksamen.
Lund arbeider med flere små og store tegninger som strekker seg over tid og mengde. Mengden tegninger blir til en ventil for alt av inntrykk, historier, observasjoner og fantasier som har samlet seg opp og som må komme ut gjennom tegning. «Jeg vil finne ut om språket kan artikuleres gjennom strek fremfor med ord. Her legger jeg til grunn påstanden om kunst som et internasjonalt språk, et rikere instinktivt språk som formidles gjennom noe visuelt.
«Tegning har fulgt meg så lenge jeg kan huske, det er grunnleggende for alt jeg gjør og skaper. Det å kjenne en tusj lage en strek, flere streker som sett i sammenheng blir til noe visuelt er for meg en måte å forstå verden rundt meg på».
Veronica Lund arbeider også med maleri, hvor hun henter stor inspirasjon fra ekpresjonismen. I denne utstillingen prøver hun å oversette tilstedeværelse og assosiasjoner som har oppstått i øyeblikket mens arbeidene har blitt til.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Aasa Gravdahl (f. 1984) kommer opprinnelig fra Jæren, men har bodd i Kristiansand de siste 22 årene. Hun er utdannet butikkslakter, men de siste seks årene har hun arbeidet aktivt med keramikk. Hun startet sin utforskning av leire på Agder Folkehøyskole i 2001 med Ann Beate Tempelhaug som lærer og veileder. I vår skal Gravdahl avslutte sin Bachelor ved Kunsthøyskolen i Oslo i medium og materialbasert kunst med fordypning i keramikk.
I sin praksis jobber Gravdahl todelt, både figurativt og abstrakt. I det figurative arbeidet er det menneskekroppen som er utgangspunkt for utforskning. Tematikken omhandler følelser, holdninger og motstand som kan relateres til psykisk helse. Abstrakt jobber Gravdahl intuitivt med former i pølseteknikk og dreiing, både som meditativ øvelse, men også som utforskning av materialer og hvor langt grensene kan tøyes i materialet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Åsne Tunheim (f.1990) jobber med å videreutvikle et uttrykk som tar utgangspunkt i geometriske former. Dette er et uttrykk hun falt for så tidlig som da hun gikk på barneskolen, hvor hun laget former med passer og tusj. Tunheim har gjort det til et prinsipp å alltid tegne med penn eller tusj. På den måten blir alle feil og mangler en del av bildets historie, og gjør at hvert enkelt bilde er unike. Fascinasjonen for bruken av rette linjer har ikke sluppet taket i henne, og rette linjer som skaper andre former er et spennende konsept å jobbe med.
Tunheim skriver dette om arbeidene sine: «Metoden i arbeidet mitt kan for nokon minna om ein mediterande og gjentakande handling, men og ein høg grad av presisjon. Dette gjer at verka i seg sjølv ikkje berre er ein samansett sluttfigur, men og ei handling som vibrerer og lagar ei motsetning mellom den kvilande forma og massen av informasjon som er i biletet. Det er med på å skape ei uro».
Tunheim har utdannelse fra flere steder, blant annet Agder Folkehøyskole (2009-10), Ålesund Kunstfagskole (2010-12), Strykejernet Kunstskole (2012-13) og Kunsthøyskolen i Bergen (2013-17). Opprinnelig kommer Åsne Tunheim fra Bryne i Rogaland, men i 2017 bosatte hun seg i Søgne i Kristiansand. Hun har de siste årene hatt et nært forhold til Søgne gamle prestegård gjennom frivillig arbeid i Søgne Kunstlag, og hun har vært ansatt i ulike stillinger på kultursenteret.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Simon Fredland (f.1989) har en bachelorgrad fra Kunstakademiet i Trondheim, samt videreutdanning innen 3D spilldesign på Noroff. Han deltok på utstillingen HATCH på Agder Kunstsenter høsten 2022. Simon Fredland kommer fra og er basert i Kristiansand.
Fredlands arbeider tar i bruk maling og digitale teknologier for å skape skulpturelle malerier i 3D. Fredland er særlig interessert i å utforske hvordan teknologi kan utvide kunstopplevelsen og skape et grensesnitt mellom det fysiske og virtuelle. På utstillingen tar han i bruk augmented reality og inviterer publikum til å interagere med hans fysiske bilder via kameraet på deres mobiltelefoner.
Kunstverkene hans representerer ofte de indre landskapene der kreativitet og ideer oppstår, hvor skillet mellom det abstrakte og figurative flyter ut.