PADLING Søgne og Greipstad er et eldorado for kajakkpadlere! Her kan du velge mellom hav- eller flatt vann padling! Vil du legge ut på en lang tur, kan vi anbefale Birkelandsvatnet i Greipstad, langs østbredden kan du se et nydelig naturreservat med eikeskog.
Fortsetter du sørover kommer du til Tronstadvatnet og Repstadvannet. Rossevann er også et yndet padleparadis.
Turen på Lundeelva er populær. De siste kilometerne ned til fjorden er den helt flat og slynger seg vakkert både under løvtunge trær og forbi det vakre, lille tettstedet Lunde.
Søgne- og Songdalselva kan du også padle i, du må bare passe på å velge tider på sommeren hvor det er brukbar vannstand i elva. Underveis nedover elva er det mulig å fiske litt bare man sørger for nødvendige tillatelser. Det går både laks og sjøørret opp elva, og de tar seg så langt opp som til Underåsen omtrent. Husk bare at når man forflytter kanoen eller kajakken sin mellom to vassdrag, særlig slike hvor det er laks, så er det viktig å rengjøre og tørke båten skikkelig for å unngå å spre gyrodaktilus salaris.
Uansett om du kommer ned til fjorden på Lundeelva eller Søgneelva er det kort vei ut til Ny Hellesund og kremen av sørlandsk skjærgård. Her kan du virkelig søke rekreasjon eller drive aktiv trening. Nyt sjøen blandt holmer og skjær. Opplev fugleliv, vær og vind på nært hold. Det finnes flere teltplasser i skjærgården om du vil våkne opp til deilig sjøluft og soloppgang, for så å padle videre neste dag. Sjekk ut padleperler.no og padlesiden.no for flere turtips.
NÅR DET BLÅSER
Det mange muligheter for aktivitet på strendene på forblåste dager. Høllesanden er et populært utgangspunkt for både kitere og windsurfere. Merk at Hølle- og Årossanden er en badeplass, så det er viktig å holde seg utenfor merkede bøyer og avholde knopgrenser nær land. Et annet tips i vinden er drageflyving, det er like morsomt uansett hvor gammel du er eller føler deg.
FÅ UT LITT ENERGI
I Finsland finner du et flott nytt idrettsanlegg med fotballbane, basketballbane og sandvolleyballbane. På Tangvall, ved Tinntjønnhallen, Tunballen skole, Songdalen ungdomsskole og på Hortemo, finner du fotballbaner.
Om de minste trenger å aktiviseres, finner du lekeplasser blant annet på Tangvall torv, Lunde skole, Helleviga og Åros feriesenter.
Ballbinger finner du blant annet på Vedderheia og ved Tunballlen skole.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Skateramper finner du ved Toyota-banen på Tangvall, på nordsiden av E39, og utenfor OpenMind i Linnegrøvan.
Flere steder i Søgne finner du også tilrettelagte klatrelvegger som via Ferrata opp mot Søgneskiltet, ved gang- og sykkelveien mellom Linnegrøvan og Linneflaten og på Kapelløya.
ORIENTERING
Med sine store variasjoner egner terrenget i Søgne seg svært godt til orientering. Ved sjøen er det bratte, småkuperte koller med furu, einer og eikekratt mellom pytter og tjønner. Innenfor kan det være lauvskogog fin skogbunn, og helt i nord, på for eksempe, Smørheia, er det et åpent, nesten høyfjellslignende terreng.
I Greipstad er det også store variasjoner i terrenget. I Finsland er det mange store myrer og relativt åpen vegetasjon. Lenger sør i kommunen er terrenget mer kupert og det er større grad av lauvskog. Se ssok.no for kart og utsalgssteder.
PÅ TO HJUL
Sykkel er et kjærkomment fremkomstmiddel i ferien! Tett på naturen med deilig sommerluft i ansiktet. Du får god tid til å ta inn omgivelsene og samtidig få en god treningsøkt. I Søgne, Greipstad og Finsland finnes det en mengde fine sykkelturer. Har du terrengsykkel anbefaler vi turen til Hellersdalen og Linnåsen. Se mer på ut.no
VIND I SEILENE
Søgne er kjent for sine mange hvite seil på fjorden. Bygda har lange tradisjoner for opplæring og regatta. Søgne Seilforening har sitt tilholdssted i Høllen. Her er det høy aktivitet blant barn og ungdom som vil lære seg å seile optimistjolle.
Artikkelen fortsetter under bildet.
VANNSPORT
Vannscooter = fart og moro! Husk bare at du ikke skal kjøre raskere enn 5 knop i nærheten av hvor folk bader. Sikkerhetssonen myndighetene har satt er 50 meter. Du må være fylt 16 år for å kunne kjøre vannscooter. Du må også ha båtførerbevis dersom du er født etter 1. januar 1980. Leie av vannscooter kan du gjøre her: agdervannscooterutleie.no Wakeboard og vannski er andre populære vannsport aktiviteter. Hvem forbinder ikke å kjøre vannski med å henge etter en båt en solskinnsdag på Sørlandet? Husk bare å vis hensyn til badesoner og andre båter. Vi oppfordrer alle til å ta hensyn og følge regler, så blir det en aktiv og fin sommer for alle!