Hjem Forveksles ofte med prestekrage

Forveksles ofte med prestekrage

Forveksles ofte med prestekrage

Av Jostein Andreassen

Gaffelullurt: Denne lille planten ble funnet av botanikeren Fridtz da han var på besøk her i 1893. Siden er den dukket opp i en skråning på Ålo, og i floraen omtales den slik: ”Berre funnen 3 stader [i Norge] etter 1960 og kanskje berre årviss i VA [Vest-Agder] Søgne.”

Kattefot: En liten ullete blomst på tørre bakker. Ikke uvanlig. 

Skoggråurt: Noe sjelden i skogkanter.

Åkergråurt: Alminnelig å se som ugras i åker.

Flikbrønsle: Denne fant jeg i ei grøft i 1967 et par hundre meter nord for der hvor nå Langenes arbeidskirke står. Eneste funn i Søgne siden 1893.

Nesleskjellfrø: Før måtte vi til blomsterkassene på Knuden i Holum, Sørlandske hovedvei, for å finne denne. Tydeligvis var den kommet med blomsterjord fra gartnerier. I 1978 så jeg den i veikanten sør for Kåre Larsen Handelsgartneri. Siden har den spredt seg litt, også i veikanten vest for Toftelandsbrua. Forhistorien til denne planten er merkelig: En spansk botaniker fant den ca 1794 som ny for vitenskapen i fjellene i Sør-Amerika. For å ære lederen i den botaniske hagen i Madrid, Mariano Galinsoga, plantet han den i hagen der og kalte han den opp etter ham, Galinsoga ciliata (”den Galinsoga-en som har kanthår”). Men i dette tilfellet ble det lite ærefullt. Navnet ble et skjellsord, omtrent. Blomsten spredte seg utenfor bedet i den botaniske hagen, ut på markene utenfor byen, og snart var den på vei som et skikkelig plagsomt ugras oppover Europa. I Norge trives den (heldigvis) bare sånn passe, og med en slik lei historie var det var jo litt pussig å finne den i Søgne i 1978. Mariano Galinsoga var sikkert en kjekk kar, så det var synd han skulle få sitt navn skjemt ut på en slik måte. Ja, ja: Han blir i alle fall ikke glemt ..

Hvit gåseblom: Sjelden som ugras i åker og veikanter.

Ryllik: Meget vanlig. Det latinske navnet er oppkalt etter den gamle grekeren Akilles, som var usårbar, bortsett fra i hælen, jf. akilles-senen. Planten har så mange bruksområder som medisinplante at jeg setter opp en link til Internett: http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/achi_mil/art1.htm

Nyseryllik: Ikke så berømt som sin slektning, ryllik. Likner, men har færre og større blomster. Navnet kommer av at bladene ruller seg sammen når de tørker. Nyseryllik henspiller på at planten har vært brukt til nysepulver eller snus.

Balderbrå: Vanlig ugras i åker. Forveksles ofte med prestekrage, men har mer oppflisete blader. Balderbrå betyr ”Balders øyenbryn”. Balder var en norrøn gud, noe så uvanlig som snill og god. Ble drept av den slemme Loke ved hjelp av en mistelstein. Les gjerne om dette på https://snl.no/Balder

Strandbalderbrå vokser i strandkanten og på de flate holmene. Den er mer kjøttfull, sikkert fordi den liker salt. Vanlig. Pynter godt opp i skjærgården.