Hjem Høllen

Høllen

Høllen

Høllen var tidligere utskipningshavn for tømmer og stav som ble fraktet hit fra bygdene innenfor eller fløtet ned Søgneelva. Høllen var tingsted fra ca 1500, og folk som hadde forbrutt seg ble ført hit for å dømmes. Høllen hadde tidlig landhandel, gjestgiveri og en stor dampsag. Sammen med 10 andre bygninger ble dampsaga ødelagt av brann i 1888. Innerst i bukta, som i dag omkranses av Høllen Brygge og boliger, var det skipsverft og motorfabrikk. I Høllen produserte Ole Tjomsland “Tjomslands-dieselen”, som på 1930-tallet var landets første egenproduserte dieselmotor.

Ved parkeringsplassen på Høllesanden står en stein til minne om et enestående funn som Søgne Dykkerklubb gjorde i 1984 ved innseilingen til Ny-Hellesund. De fant vrakrester av en 500 år gammel seilskute, som antakelig var på vei fra Estland til Vestlandet eller England med heller av kalkstein som skulle blitt gulv i en kirke.

I dag er Høllen et attraktivt boligområde med småbåthavn, restaurant, gjestehavn, bensinstasjon, isbar og dagligvarebutikk.

Høllesanden er en populær langgrunn badestrand, som ligger der Søgneelva møter havet. Ytterst ved moloen er det plassert spennende skulpturer. I båthavna er det yrende liv i sommerhalvåret, og på Høllefjorden kan en ofte se hvite seil. Kanskje en regatta?

Høllen Brygge er utgangspunkt for skjærgårdsturer og flere daglige rundturer til Borøya og Ny-Hellesund med rutebåten ”Hannibal”.

Arkitektonisk er Høllegada en perle – med hvite hus på rekke og rad.