Hjem SONGVÅR FYR

SONGVÅR FYR

SONGVÅR FYR

Songvår fyr ble tatt i bruk i desember 1888. Da “Vardøhus” forliste i mars 1887 og 46 omkom, ble det klart at det måtte komme et nytt fyr mellom Oksøy utenfor Kristiansand og Ryvingen utenfor Mandal. Grunnmuren etter det første anlegget med fyrlykt og bolig i samme bygning er fortsatt synlig. Det kom nytt fyr i 1950. I 1955 kom et 14 m høyt fyrtårn. Og ved utbedringen 1987 ble fyret automatisert og ubemannet. Ved siste utbygging i 2004 ble fyrlykta erstattet av en solcelledrevet lykt plassert i et 9 m høyt plasttårn.

Hellersøy har et rikt fugleliv, og allerede i 1935 ble det innført visse vernebestemmelser. I 1981 ble øya fredet som fuglereservat etter naturvernloven. Det er ilandstigningsforbud og forbud mot å gå utenom selve fyrområdet mellom 15. april og 15. juli. Songvår Fyr er Søgnes beste plass for sjøfuglekikking. Derfor har hobbyornitologer høy aktivitet her hvert år.

Her ute i havgapet er det muligheter for overnatting eller bare et besøk. Songvår Fyr er åpent for gjester i sommerhalvåret. Overnatting må forhåndsbestilles.

Sognvaars fyr Venner tar vare på fyret i Søgne som et viktig kulturminne. Songvår Fyr en del av Kystled Sør.